YogaTrekking werkt op het gebied van duurzaamheid samen met Respect the Mountains en Mountain Wilderness Nederland. Wij doneren per boeking een percentage van de reissom aan deze organisaties. Daarnaast zijn we ook proactief bezig met duurzaamheid in het toerisme. Wij vinden dat wij als reisorganisatie een grote verantwoordelijkheid hebben voor de belasting op de bestemmingen die we aandoen. We willen immers allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst ook kunnen genieten van de schitterende bergnatuur en de natuur in het algemeen. Dat vraagt een kleine inspanning van zowel reisorganisaties als hun tochtleiders en de medereizigers gedurende de reis. Onze ervaring is dat deze kleine inspanning totaal geen invloed heeft op het reisplezier. Integendeel, wij ervaren juist dat verantwoordelijk en duurzaam reizen juist een positieve bijdrage heeft aan het reisplezier.

De ‘7 ways to Respect the Mountains’ geeft een mooie weergave van onze visie op duurzaamheid:

1. Book Smart

Waarom kiezen we niet voor een iets minder bekend hotel of gebied? En waarom reizen we niet in het laagseizoen of buiten het seizoen? Dit heeft een minder grote impact op de bergen dan gedurende het hoogseizoen. Kijk bij het boeken ook naar duurzame inspanningen van de betreffende accommodatie, vaak zijn er alternatieven die niet per definitie slechter of duurder zijn maar wel een positieve bijdrage hebben op het gebied van duurzaamheid.

2. Travel Wise

Maak meer gebruik van vervoersmiddelen met ene lagere CO2 uitstoot. Maak bijvoorbeeld gebruik van vervoer per bus, per trein of ga carpoolen naar de bergen. Het is vaak nog gezelliger en veiliger ook. Als je in het gebied bent maak dan zoveel mogelijk gebruik van openbaar vervoer of ga gewoon lopen, fietsen of desnoods skateboarden om de omgeving te verkennen.

3. Support Sustainable Practices

Zoek gericht naar bedrijven die inspanningen leveren om zo duurzaam mogelijk te produceren of hun diensten vorm te geven. Let hier op bij het zoeken van kleding en uitrusting, aanbieders van dagactiviteiten, reisorganisaties en accommodatie. Maak gebruik van lokale producten en ben bekend met alternatieve energiebronnen ter plaatse.

4. Be a Respectful and Responsible Mountain Tourist

Respectful – Nog te vaak horen we de kreet, ‘dit is niet mijn achtertuin, dus het interesseert me niks’. Deze instelling van invloed op de toeristen locals, cultuur en het milieu behandelen. Heb respect voor lokale gebruiken en voor medetoeristen.
Responsible – Verdiep jezelf in de lokale condities van de bergen: verdiep je in het weerbericht, loop even binnen bij het lokale toeristenbureau of gidsenbureau, en zorg dat je goed voorbereid bent voordat je daadwerkelijk op pad gaat. Dit vergoot het comfort en plezier. Ook verkleint dit de kans op een grootscheepse en zeer belastende reddingsoperatie voor het geval je in de problemen raakt. Als je niet zeker bent van je eigen kunnen, ga dan met een gids.

5. Leave no Trace

De bergen hebben het zwaar vanwege de hoeveelheid toeristen die jaarlijks naar de bergen komen. Toeristen hebben verschillende motivaties om naar de bergen te komen. Ze zoeken spanning, uitdaging, plezier, het maken van nieuwe contacten, genieten van de natuur etc. Belangrijk om te weten is dat de bergen ook het leefgebied is van flora en fauna, bergvolkeren maken al eeuwenlang gebruik van datgene wat de bergwereld te bieden heeft, maar ook steden en dorpen in het dal zijn afhankelijk van het smeltwater van de bergen.
Laat geen afval achter op de berg maar stop het in een rugzak en neem het terug naar het dal. Beter nog, neem eens per tocht één of twee stukken afval mee dat je onderweg tegenkomt.
Blijf op de paden. Deze paden zijn aangelegd door de lokale overheden en worden goed onderhouden. Ze zijn bedoeld om toeristen veiligheid te bieden en om flora en fauna te beschermen. Rustgebieden zijn er niet om toeristen te pesten maar om ‘wildlife’ de kans te geven om te rusten en/of voort te planten.

6. Reduce, Reuse, Recycle and Upcycle (RRRU)

We leven in de 21e eeuw. Laten we de wereldwijde kennis, begrip en technologische oplossingen niet negeren.
Breng je persoonlijk impact op het milieu terug.
Hergebruik materialen en spullen.
Recycle de materialen en spullen die je niet kan hergebruiken
Upcycle wat je kan om van gebruikte materialen iets nieuws en bruikbaars te maken.

7. Spread the Word

Er zijn maar weinig mensen in de bergen aanwezig die eigenlijk een hekel hebben aan de bergen. Dus eigenlijk is iedere bezoeker van de bergwereld gebaat bij een duurzame aanpak. Deel je ervaringen met vrienden, familie, collega’s en zakenpartners.
Inspireer, moedig aan en gedraag je als een rolmodel voor anderen zodat ook zij met respect met de bergen omgaan zodat toekomstige generaties ook kunnen spelen, werken en genieten in de bergen.
YogaTrekking werkt naast Respect the Mountains ook nauw samen met Mountain Wilderness om ook (toekomstige) professionals die regelmatig in de bergwereld aanwezig zijn bewust te maken van verschillende manieren waarop ze bovenstaande boodschap kunnen uitdragen.